FC2ブログ

スポンサーサイト

上記の広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。
新しい記事を書く事で広告が消せます。

1日のみ!4月5日の 精米歩合45%のお酒セール

6872353_o1_convert_20110405094656.jpg
4月5日の 精米歩合45%のお酒セール
Sakagura “Seimai Buai” - Rice Milling Rate - Sale

4月5日(火)には精米歩合45%のお酒 (グラスでのサーブ)
Sake Polished by 45% for April 4th, 2011 (served by glass)



七本鎗 純米大吟醸雫(滋賀)精米歩合:45% 米:玉栄
Shichihonyari Junmai Daiginjo Shizuku (Shiga)
Rate: 45% Rice: Tamasakae

$31.00 ▷ $25.00

きりんざん 純米大吟醸(新潟)精米歩合:45% 米:たかね錦
Kirinzan Junmai Daiginjo (Niigata)
Rate: 45% Rice: Takanenishiki

$18.00 ▷ $14.00

真澄 七號 山廃純米大吟醸(長野)精米歩合:45% 米:美山錦
Masumi Nanago Yamahai Junmai Daiginjo (Nagano)
Rate: 45% Rice: Miyamanishiki

$15.00 ▷ $12.00

喜多屋 寒山水 純米大吟醸(福岡)精米歩合:45% 米:山田錦
Kirinzan Junmai Daiginjo (Fukuoka)
Rate: 45% Rice: Takanenishiki

$11.00 ▷ $9.00


4月5日明日のみのご提供になります。この機会に是非、素敵なお酒4酒をお楽しみ下さい!

精米歩合とは?

白米の玄米に対する重量の割合の事を言います。つまり精米歩合38%とは玄米を精米する際に表層部を62%削り取って米糠にし、38%まで磨いている事を表します。ちなみに白米の精米歩合は約90%です。

日本酒を醸造する場合、精米歩合を低くして米粒の中心に近い部分を原料に使うほど雑味のない酒が出来ると言われています。すなわち一般に精米歩合の値が小さい程上等な日本酒です。精米歩合60%以下の米から造られた酒は吟醸酒、50%以下のものは大吟醸酒と位置づけられています。


What is “Seimai Buai” (Rice Polishing Ratio)?

Rice is the main fermentable ingredient sued to brew sake, and it’s often considered the single most important ingredient. One of the major differences between the various grades or classifications of sake is related to the rice-polishing ratio (Seimai Buai). Rice is milled or “polished” before being used in brewing to eliminate the fats, proteins, and minerals on the outer portions of the grain that can inhibit fermentation and cause off flavors in the finished product. In general, the more the rice has been polished, the more refined and elegant flavor of sake profile will be. Seimai Buai is expressed as a percentage representing the amount of the original rice grain that remains after polishing. As a point of reference, the white table rice with which we are all familiar has usually had 10% of the outer portion polished away, so its Seimai Buai is 90%.


スポンサーサイト

COMMENTS

COMMENT FORM

TRACKBACK


この記事にトラックバックする(FC2ブログユーザー)

上記広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。新しい記事を書くことで広告を消せます。